Szervesen egyszerű az élet!

A házi komposztálás népszerűsítésére nyert el támogatást az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány az Új Széchenyi Terv KEOP-6.2.0/A/11-2011 konstrukciója keretében. A pályázati program Székesfehérvár Maroshegy városrészében, valamint Szabadbattyán, Kőszárhegy, Csór és Úrhida településeken valósul meg 2012. január 1. és december 31. között.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló program során 300,  kertes házban élő család számára biztosítunk ingyenesen két-két komposztládát, valamint díjmentesen vehetnek bérbe komposztaprító gépeket a résztvevők. A célcsoport tagjainak gyakorlati képzést is szervezünk arról, hogyan kell helyesen komposztálni, komposztmester és környezeti nevelő is segíti munkájukat.

Mi a komposztálás?

A komposztálás egy egyszerű biokémiai folyamat, amikor is különböző baktériumok, gombák, enzimek, oxigén és hő segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ez a jelenség megy végbe a lehullott levelek lazább rétegeiben is, ahol még megfelelő az oxigénellátás. A komposztálási folyamatot négy részre oszthatjuk, ahol a bomlás és az érés különböző fázisai történnek. Az elsőben a könnyebben bomló anyagok (fehérjék, szénhidrátok) válnak ki, mindez gyors hőmérséklet-emelkedéssel jár együtt, a másodikban a nehezebben bomló anyagok, mint például a cellulóz kerül sorra, a harmadikban egy hirtelen lehűléssel a már lebomlott anyagokból kialakulnak a humusszerű anyagok, majd végül beérik az egész a komposzt.

Mit nyújt a program a jelentkező családoknak?

A jelentkező családok, a környezettudatos életvitel egy szeletét ismerhetik és valósíthatják meg, oly módon, hogy az ismeretek elsajátításához, az alapítvány eszközöket, tudást, és folyamatos szakmai segítségnyújtást biztosít. A megfelelő kompetenciák elsajátítása után, minden család a saját kertjében, a saját munkája eredményeként tapasztalhatja meg a komposztálás folyamatának csodáját. A program során, a résztvevőknek nem kell további zsákokat vásárolni a lehullott lombnak, nem kell égetni a gazt, a lemetszett gallyakat. Az ágaprítógép használata során keletkezett aprítékot felhasználhatják, a kerti növények tövének takarásához, virágágyakba és még kültéri dekorációnak is kiváló. A program során minden résztvevő család két komposztládát kap térítésementesen, lehetőségük lesz az aprítógép ingyenes kölcsönzésére, tájékoztató kiadványt kapnak kézhez valamint folyamatosan, tefefonon és email elérhető komposztmester áll rendelkezésükre öt éven kerszetül.

Mit kell vállalni a jelentkező családoknak?

A programra jelentkező családokkal szerződést köt az alapítvány, melyben rögzítésre kerülnek a két fél kötelezettségei. A szervezetünk biztosítja a program lebonyolításához szükséges eszközöket és információkat. A partner családok pedig első  lépésben vállalják, hogy részt vesznek a kb. 60 perces képzésen. A képzés magában foglalja a projekt rövid ismertetését, a komposztálás rejtelmeinek megismerését, a témával kapcsolatos kérdések megválaszolását, az ágaprító használatának elsajátítását, és végül a komposztládák átvételét.  A kereteket öt évig meg kell őrizni és a résztvevő családok vállalják, hogy az elszállításra kerülő hulladék mennyiségének csak maximum 10%-a lesz háztartásukban zöld hulladék, a többit komposztálják. A képzés során kiosztunk még egy ismertető füzetet, melyet a Gaja Környezetvédő Egyesület hasonló projektjében is nagy lelkesedéssel fogadtak a lakosok.

Hogyan lehet részt venni a programban?

A programra február 20 és március 20 között lehet jelentkezni egy jelentkezési lap kitöltésvel melyet vagy on-line lehet kitölteni a https://www.surveymonkey.com/s/komposzt címen, vagy pedig az alábbi helyeken lehet személyesen leadni:

Székesfehérvár - Maroshegy:  egyeztetés alatt
Csór:  egyeztetés alatt
Úrhida:  egyeztetés alatt
Szabadbattyán: egyeztetés alatt
Kőszárhegy:  egyeztetés alatt

További információ kérhető a komposzt@echomail.hu címen, vagy a 22/504-201-es telefonszámon Szántóné Bányai Szilvia projektvezetőtől

A komposztálással kapcsolatban számos hasznos információkat talál a Gaja Környzetvédő Egyesület kapcsolódó holnapján
www.komposztaljunk.hu